The Curse aka Prokletstvo (2023-?)

Navodno prokletstvo remeti živote novopečenog bračnog para dok pokušavaju da dobiju bebu, a istovremeno vode svoju novu emisiju o uređenju doma.

Nathan Fielder (o kome, do ove serije ništa nisam znao, a sada vidim da je veoma interesantan lik) i Benny Safdie (kojeg sam gledao napr. u Oppenheimer aka Openhajmer (2023) ali i u Good Time (2017) gde je osim glume bio zadužen, sa svojim bratom, i za režiju) krajem prošle godine nam je podario ovu veoma interesantnu ali takođe i veoma problematičnu seriju…sa Emmom Stone.

Svo troje pomenutih nalazi se na ovoj slici

Priča je ovo o, kako piše na skyshowtime-u “novopečenom” a ja bih još lepše rekao, “svežem” bračnom paru koji, navodno, želi da pomogne američkim starosedeocima (a neki od njih su bili Bik koji sedi), stanovnicima Espanjola (Nju Meksiko), tako što će omogućiti prosperitet i razvoj njihovog mesta uz pomoć “ekoloških samoodržavajućih” kuća.

Znači kupiće neku staru kuću veoma povoljno a onda će na tom mestu sagraditi svoju “kuću iz snova” koju će bogato prodati bogatašima iz drugih delova Amerike…jer…kada imućni pohrle u te krajeve i ovo siromašno (jad i beda) mestašce (Espanjol) prosto će procvetati…

nešto slično kao što je Beograd nakon onog na vodi postao još lepši i bolji…i bolji

Sve to će ispratiti budno oko televizijske ekipe koja sprema/snima rijaliti seriju pod nazivom “Filantropija” (Emma Stone glumi devojku/influenserku koja želi svima da pokaže kako je dobra duša…za razliku od njenih roditelja koje prati loša reputacija).

Već nakon prve epizode (od ukupno 10) možete proceniti da li je ovaj šou (šou kao show) za vas.

Tu su udareni i vizuelni i karakterni temelji za ono što sledi…znači, Nathan Fielder kao smotani, prilično neprijatni a često i “zastrašujući” lik (kojeg odmah od početka prezirete), Benny Safdie kao režiser i vođa tv ekipe, takođe čudan i neprijatan…i slatka Emma Stone kao preslatka (da vam je prosto muka kada je gledate) lažna dobročiniteljka i, navodna, “woke”-levičarka .

Što se tiče pomenute neprijatnosti autorski dvojac uopšte ne preza da vam gledanje serije ne učini neugodnim (samo u toj prvoj epizodi videćete dva penisa dok uriniraju…ili ti narodski rečeno, muškarce koji pišaju a u kadru je njihova piša).

Tu je i neophodni a važan vizuelni sastojak u vidu kamere koja je postavljena u neka čudna, neprirodna mesta, i nas (gledaoce) smešta u nevoljnu ulogu vojaera koji se krije negde blizu/daleko ali ne može da odvoji pogled od stvari koje mu se prezentuju na ekranu.

I super je što u “The Curse” idu do kraja u ovoj satiričnoj crnoj komediji…idu i ne biraju strane i koga će da “udare”/ismeju… ima ovde zaista duhovitih scena.

Problem koji sam imao sve vreme (a verujem da će imati i mnogi od vas) je taj što jednostavno mislim da je 10 epizoda predugo za gledanje/uživljavanje u sudbine ovih likova koji su svi od reda ljigavi,dvolični, grozni…

Naročito kada se sve završi onako kako se završi (apsurdno na kvadrat)… ali dobro… sada…kažu da će možda biti i druga sezona (?).

Mislim da bi ovo mnogo bolje funkcionisalo kao film…od 120ak minuta…

Na skali od (1-5) ocena: 3

DeHičkok
DeHičkok

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije..

Articles: 230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.