Detective Forst (2024-?)

Od kada je Netflix počeo da samostalno finansira i snima van-američke proizvode kvalitet je i tu počeo rapidno padati.

Jedna od super stvari kod Netflix-a i glavni razlog što još uvek nikada nisam poželeo da otkažem pretplatu (koristio ga ili ne tog meseca) jeste ogromni izbor svetske TV ponude. Ako ne volite samo američke produkte na Netflix-u će te naći najširi mogući dijapazon (pre svega) serija i filmova snimljenih u Evropi, Aziji, Australiji, Južnoj Americi, Africi a gotovo sam siguran, kada bi postojala, imali bi i serije snimljene na Antarktiku.

“Detektiv Forst” nije snimljen na Antarktiku ali ova ledena poljska krimi misterija ima dovoljno hladnoće…u svakom smislu.

Detectivu Wiktoru Forstu zapadne slučaj ubistva na jednom od vrhova Tatre planina, pored Zakopana. Od početka znamo da je u pitanju delo manijaka (potencijalno serijskog ubice sa misterioznim motivom) i da voli da svoja “umetnička” dela nabija svima na nos (leš će okačiti na relej stanici).

Inače, rekoh zapadne, jer Forst je u ove krajeve poslat praktično po kazni zbog svog ponašanja koje se ne uklapa u standardne policijske okvire. On vam je neka vrsta poljskog Prljavog Harija koji ne preza da uradi sve što je potrebno i (ne)dopušteno da bi otkrio istinu.

Plus, nema dlake na jeziku (al’ jeste mnogo maljav) i njegov cinizam ne može sakriti ni pred svojim starešinama sa kojima je u “sjajnom” odnosu.

I najveći plus. Forst vam je poljski Džejms Bond i svaka žena čim ga ugleda odmah skida svoje gaćice…jer Forst je neodoljiv, šarmantan i izuzetno, izuzetno zgodan i privlačan.

Ma samo pogledajte ovu facu…evo i meni se digao dok ga gledam.

I ne, nemojte misliti da je nemoguće da neko ko tako izgleda ne može biti veliki šmeker ali ovaj Frost to jednostavno nije nego je nama (publici) ostavljeno i pre početka prve epizode u amanet da Frost ima super moći (ili možda super moćnog ?) i da ne treba ništa više da pitamo.

Znači, odmah vas serija iznervira, a konstantnoj iritaciji ne pomaže ni klasičan kliše zaplet u kome, naravno, slede nova (ritualna) ubistva a naš Frost (glup ko noć) pokušava da razreši misteriju koja ima veze i sa nekim njegovim događajima u prošlosti ali pre svega sa nekakvom ala Džejms Bond svetsko lokalno političko istorijskom zaverom.

Naš jebač

Nekako sam izdržao (dogegao se) do poslednje šeste epizode pre svega zbog izuzetno lepe fotografije (ova serija je sa tog vizuelnog aspekta vrhunski producirana) ali i toga da otkrijem da li će mu baš svaka “dati” a onda…onda stiže tih poslednjih desetak minuta koji nam donose katastrofalno loš kraj.

Jeste ova serija snimljena po romanu Remigiusz Mróz (štaviše postoji serijal od trenutno osam knjiga sa Forstom) i strašno su autori bili ubeđeni da ćemo gledati bar još jednu sezonu te nam, za kraj “prve” (?) sezone ostavljaju takav “preokret” i takvu “situaciju” koja me je toliko iznervirala da aposlutno ne da ne želim da vidim šta je bilo posle već želim i da zaboravim da sam ovo ikada pogledao.

Na skali od (1-5) ocena: 2-/1+*

*dvojka samo zbog lepe fotografije

DeHičkok
DeHičkok

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije..

Articles: 229

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.