The Substance aka Supstanca (2024)

Najbolji ovogodišnji film ?

“Supstanca” je jedan od onih retkih filmova za koje sam osetio potrebu da aplaudiram kada je krenula odjavna špica. Verovatno sam i trebao da to učinim jer toliko je malo bilo publike u sali (u udarnom večernjem terminu) da i ne bi bilo tako strašno što bih izgledao kao kreten.

Ovo kompletno autorsko ostvarenje Coralie Fargeat (napisala je i scenario) ima jednostavnu premisu.

Ostareloj holivudskoj zvezdi Elisabeth Sparkle (dobitnici i Oskara) nakon otkaza (kojoj joj uruči ljigavi producent tačno na njen jubilarni 50 rođendan) ukaže se prilika (tako što joj neko nepoznat ubaci fleš USB sa reklamom) da isproba novi “kozmetički” (?) proizvod pod imenom “Supstanca”.

On će joj omogućiti da postane nova, bolja, mlađa i savršenija verzija sebe. Pogledajmo trejler:

Obično preporučujem da se trejeleri ne gledaju ali ovaj je veoma vešto izbegao sve one scene zbog kojih će te “Supstancu” pamtiti a istovremeno vam na veoma intrigantan način najavljuje film.

Ova “procedura” ima jedno ograničenje. Na svakih 7 dana morate uraditi “zamenu” (novo mlado telo pada u katotinički san a staro se budi) ili će nastati posledice…

Na prvu loptu, “Supstanca” je jasan feministički krik protiv industrije lepote koje žene tera da im najvažnija “karakterna” osobina bude pre svega fizički izgled. Hajde što muškarci procenjuju “lepše polovine” (o ko li je samo smislio ovaj, naizgled, kompliment-an izraz) na osnovu njihovih vizuelnih “kvaliteta” nego i žene bivaju opsednute sopstvenom lepotom i užasima starenja.

Način na koji nam Coralie Fargeat tu poruku prezentuje je apsolutno brilijantan na jedan uvrnut i grozan način.

“Supstancu” ne mogu preporučiti svakom jer će većina biti zgrožena već nakon prvih 15ak minuta kada krenu prve fizičke transformacije…mada će mnogima biti dovoljno da vide kako Denis Kvejd (ovde maestralan) jede rakove/škampe pa da vam se smuči život.

“Supstanca” je hrabar, beskompromisan (do samog maksimalno napumpanog kraja), radikalan i vizuelno ubedljiv film koji sav taj užas/grozotu kombinuje sa crnim humorom te će neke grozomorne scene izazvati i osmehe…jer supstanca “The Substance” je stara dobra (i vrhunska) satira.

Bravo za Demi Mur…bravo za Margaret Qualley…bravo za Denis Kvejda…bravo za Coralie Fargeat !!!!

Na skali od (1-6) ocena : 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1121

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.