Mothers’ Instinct aka Majčinski instikt (2024)

Sa svojih efikasnih 90-ak minuta trajanja ovaj film podseća na vremena kada su nekada slični, doduše bolji, filmovi dominirali repertoarom bioskopa.

S oskarovkama Džesikom Čestin (The 355 aka 355 (2022)) i En Hatavej (Colossal aka Kolosalna (2016)) u glavnim ulogama, “Majčinski instinkt” je uznemirujući psihološki triler o dve najbolje prijateljice i komšinice, Alis i Selin, čiji su savršeni životi u predgrađu 60-ih uništeni tragičnom nesrećom s jednim od njihove dece. Film je nastao prema istoimenom bestseler romanu Barbare Abel (Derriere la haine). Alis i Selin žive tradicionalnim načinom života s uspešnim muževima i sinovima istog uzrasta. Savršeni životni sklad iznenada je narušen nakon tragične nesreće. Pratimo Alis i Selin dok njihove porodične veze postepeno potkopavaju osećaji krivice i paranoja, od kojih se razvijaju sumnje koje otkrivaju mračnu stranu majčinske ljubavi.

reklama

Ako ste obradili pažnju na sliku vidite da je “Majčinski instikt” rimejk belgijskog filma te gornji tekst o tome da je ovo ekranizacija romana uzmite sa zadrškom. A nakon, zadrške, shvatićete da je ovo kopija ekranizacije originala…

Nisam gledao original ali bih rekao na osnovu trejlera

da se ova verzija ne samo zasniva na istoj priči već su i dijalozi a rekao bih i mnogi kadrovi bukvalno isti… što obično znači da je original bolji.

Ono što original definitivn nema jesu ove dve glumice (Džesika i En) i obe nam ovde pružaju vrhunske glumačke kreacije toliko ubedljive da i one predstavljaju problem sa završnicom filma koja će vam svakako prelomiti da li vam se svideo ili ne.

Ne, ne smeta mi smer u kome priča ode u tih poslednjih petnaestak minuta jer u ovakvo postavljenom filmu razrešenje može biti samo jedno ili drugo (i zbog toga je krucijalno da obe glumice ovde funkcionišu asinhrono sinhrono, što i čine do pred sam kraj).

Ono što ne funkcioniše jeste čitav tonalitet filma. Snimatelj Benoît Delhomme koji ovde u poznim godinama (šesta decenija) debituje kao režiser u “Mothers’ Instinct” uspeva samo u svom bazičnom poslu te je fotografija i precizna i ubedljiva…i lepa.

Na planu trilera i pravljenja napetosti u kontekstu onog što nam sledi u završnici Delhomme je prilično traljav i verujem da bi u rukama nekog iskusnijeg (a što ne reći i boljeg) režisera koji prepoznaje kakav ovaj film u stvari treba da bude (ne nekakva ozbiljna melodrama sa elementima trilera već “kempi over the top B film* u kome znatno ranije morate otvoriti karte da bi kraj imao odgovarajući efekat).

Mada nije uspeo u svojim namerama “Majčinski instikt” bi u nekim boljim filmskim vremenima bio nosilac bioskopskog repertoara između blokbastera. U današnje doba, film sa dve oskarovke neće se praktično ni naći u američkim bioskopima i završiće na nekoj strimer platformi jer današnja publika između majmuna i malaca navodno ništa drugo ne voli da gleda…a ne voli nešto ni pomenute majmune.

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.