Soul Kitchen (2009)

Ljubavno pismo Hamburgu.

Dva brata, Zinos i Illias Kazantsakis žive u Hamburgu. Zinos je vlasnik restorana “Soul Kitchen”, poluraspale taverne (a nekadašnje fabričke hale) u koju dolazi lokalna klijentela željna šnicli,pomfrita i brze hrane pravljene u ulju i ostacima pofezne…

Illias je kockar, lopov i na odsluženju zatvorske kazne koji dobija priliku da poslednje mesece pritvora provode napolju, ako nađe neki posao (na slobodi je dok mu traje radno vreme ali se vraća svaki dan u zatvor na “spavanjac”).

“Soul Kitchen” jedva da dovoljno dobro posluje da pokrije osnovne troškove a nedovoljno dobro da Zinos obezbedi sebi zdravstveno osiguranje (što će se pokazati kao problem kada povredi leđa pomerajući mašinu za pranje suđa).

Kada Zionisova devojka ode poslovno (na duže vreme) u Šangaj a u njegovom životu se pojavi bivši školski drug “biznismen” koji želi da pošto poto dođe do zemljišta na kome se nalazi restoran, stvari se komplikuju za braću Kazantsakis.

Za razliku od prethodnog filma Fatih Akina Auf der anderen Seite aka Na ivici raja (2007) (a da smo pisali na ovom sajtu) ovde je Akin batalio pretencioznost i želju da napravi priču “veću od života”.

I kao i mnoge evropske produkcije i “Soul Kitchen” u jednom trenutku, negde početkom druge polovine, odluta od poštovanja nekih scenarističkih “američkih strejt” standarda i zakorači, svojim dodatnim apstraktnim zapletom, u klasičnu art-house formu koja, da bi zaista bila uspešna, mora imati dovoljno zanimljive likove kojima ćemo “lakše” oprostiti što je priča daleko odlutala od nekakve realnosti.

Adam Bousdoukos i Moritz Bleibtreu su na sreću zaista i ubedljivi i simpatični da će vam biti mnogo lakše da prihvatite neke njihove odluke ili situacije u kojima će se naći.

Dodatni plus je odličan soundtrack.

Na skali od (1-6) ocena: 4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.