Smile 2 aka Osmeh 2 (2024)

Pa zato smeha, smeha i smeha deci...

Nešto malo više od 2 godine nakon prvog Smile aka Osmeh (2022) Parker Finn nam je podario evo i drugi osmeh…a sudeći po uspehu na blagajnama čini se da će i treći njegov film biti nastavak ove franšize što bi ga učinilo retkim debitantom koji je režirao (barem prva 3 puta) isključivo nastavke svog originalnog projekta…

Ono što sigurno nema sumnje jeste da se Finn izgleda baš dobro ispraksovao na svom debiju jer ovaj nastavak je i bolje režiran i bolje zamišljen projekat…uz jednu veliku zamerku (ali o njoj kasnije…u stvari, biće 2 velike…zamerke).

Ako se možda ne sećate prvog dela pročitajte nešto o njemu u ovoj recenziji ali, generalno, i nije toliko bitno što radnja ovog filma počinje šest dana nakon završetka prethodnog. Hoću reći, komotno je ovo mogao biti film koji se odigrava i 2 godine nakon prvog…dakle nebitno je…jer, osim te osnovne premise “kletva/demon koja se prenosi tako što zaposednuti izvrši ritualno samoubistvo (praćeno zlokobnim osmehom) pred nekom osobom i onda taj svedok postane nosilac virusa demonskog smeha” koju će vam gotovo na isti način prepričati i jedan lik negde na polovini filma, ništa ovde vam neće biti “nejasno” ako niste gledali prethodni film…ili ako niste u svom životu gledali niz sličnih “kletva” filmova…štaviše ako ste gledali…baš sve će vam biti jasno.

Rosemarie DeWitt kao majka i Naomi Scott kao ćerka

Ovo je svakako ambicioznija priča (sa gotovo duplom većim nego za prvi deo ali i dalje ipak skromnim budžetom od 28 miliona $) koja u svom središtu ima pop zvezdu Skye Riley koja pokušava, nakon traumatičnog iskustva od pre godinu dana, da se ponovo vrati na scenu.

Dakle, u ovom filmu imamo svega i više i “bolje” od prvog dela…pa zašto onda nije zaista bolji od njega ?

Osnovni problem je što nam “Osmeh 2” suštinski ne donosi ništa novo što se tiče “mitologije” i u krajnjem slučaju tretmanu/načinu kako se “zaraženi” ponašaju i šta im se dešava.

Zato će, pretpostavljam, oni koji nisu gledali prvi deo znatno više uživati u ovom konceptu jer je glamurozniji i upeglaniji nego prvi deo.

Ali nije mi to predstavljalo glavnu manu. Ono što jeste jeste sam sadržaj ovog (čini mi se znatno više nego prethodnog) filma. A on je, suštinski, sadržajno, prazan.

Kada se taj “sadržaj” zasniva uglavnom na “u snu san” klišeju onda dugačkih 127 minuta postaju još i duži jer…kada nakon prvih par sekvenci shvatite da se većina (ako i ne sve) što vidite odigrava isključivo u “glavi” naše nesrećne junakinje onda jednostavno prestanete da brinete…

I tako, već negde nakon pola sata sam prestao da baš pažljivo pratim “radnju” i sve češće sam gledao na sat nadajući se da će se, kako se pribiližavamo kraju, ono što vidimo zaista biti nešto što se i zaista dešava u ovoj priči…i da nije sve to samo fantazmogorija, halucinacija i, budimo iskreni, otaljavanje priče ponavljanjem sličnih fazona i fora koji ne vode ni ka čemu (kačamaku).

A opet, lepo je ovo režirano…vizuelno dopadljivo…zvučna slika impozantna (i praktično glavni horor igrač)…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1124

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.