Late Night with the Devil (2023)

Jedan od najzanimljivijh horor filmova koji se premijerno pojavio u bioskopima tokom ove, za horor, izuzetno plodne godine (2024).

Veoma zanimljiv “Late Night with the Devil” je priča o “čuvenoj epizodi noćnog talk-show (iliti na srpskom toukšou) —Noćne sove sa Jack Delroy-em— emitovane za Noć veštica tj. Halloween 1977 godine”*.

*naravno ovo je imaginarna priča i Jack Delroy nije postojao ali je snimljena u stilu found-footage (na srpskom se kaže “TV trezor”) i mocku-docu-mentary filmova (Vuk Karadžić bi bio ponosan na prethodnodnu rečenicu).

Dok gledamo snimak emisije (uz neke scene snimljene navodno tokom živog prenosa a dok su emitovane reklame) saznajemo (još u efektnom uvodu u stilu dokumentarnih filmova tog doba) da Jack smatra da mu je ova emisija (a nakon tragičnog kraja njegove supruge) poslednja šansa da zaista postane velika TV zvezda (u stilu čuvenog Džoni Karsona).

Zbog toga, za ovu specijalnu emisiju koja će se baviti natprirodnim pojavama (“Istrebljivač đavola” je poharao američke bioskope nekoliko godina ranije i emisije na tu temu i nagoveštaji “satanske panike” koja će zahvatiti Amerikance osamdesetih su u to doba bile veoma popularne) Jack poziva nekoliko specijalnih gostiju.

Medijuma, skeptika (koji tvrdi da je sve to prevara) i parapsihološkinju sa njenom pacijentkinjom tinejdžerkom za koju tvrdi da ju je zaposeo đavo.

Sa svakim minutom emisije i Jacku ali i publici (u studiju) postaje jasno da se nešto čudno, misteriozno i jezivo polako odvija ispred njihovih očiju.

David Dastmalchian je odličan kao Jack. Ovaj već glumački veteran (blizu je pedesete godine) kojeg verovatno prepoznajete po nizu sporednih uloga u poznatim filmovima (The Suicide Squad aka Odred otpisanih-nova misija (2021), Oppenheimer aka Openhajmer (2023) itd…) briljira u ovoj ulozi i doprinosi da ukupan utisak o “Noćnom programu sa đavolom” bude još bolji.

Australijska braća Colin i Cameron Cairnes su se osim režije pozabavili i scenariom za ovaj film i upravo su fino napisani dijalozi (uz solidnu glumu svih) oni koji čine gledanje izuzetno zabavnim i zanimljivim.

Naravno, kako se približavamo kraju znamo da će uslediti konačno razjašnjenje čitave “misterije” i to finale je i glavna mana filma.

Ne zato što se desi nešto totalno van već uspostavljenog “karaktera” ispričane priče ali tada braća Cairnes odustaju od prethodnih efektnih praktičnih efekata i uvode CGI koji vas, nažalost, izvede iz “magije” (jer stvarno, sve do tada, deluje da zaista gledamo neku zaboravljenu emisiju iz tog perioda).

Plus, ni to što tada spoznajemo šta se krije iza ovih dešavanja i koji su i čiji skriveni motivi svega ovog deluje ipak samo kao zgodan način da se zaokruži priča ali nekako na uštrb velikih očekivanja koje nam prethodni (veći) deo filma nagoveštava.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1121

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.