Close to Home: Murder in the Coalfield aka Lauchhammer – Tod in der Lausitz (2022)

Ko je ubio Ramonu ?

“Blizu kuće: Ubistvo u ugljanokopu” je pristojna nemačka detektivska mini serija (6 epizoda) koja će vam, ili barem je bila meni, biti zanimljiva i zbog toga što je radnja smeštena u gradić po imenu Lauchhammer u kom žive (većinski) Lužički Srbi (o kojima, osim da su Sloveni i ne znam baš puno).

Doduše nećete znati nešto mnogo više ni nakon gledanja serije…ali dobro sada…

 Ubistvo tinejdžerke vraća detektiva Maik Briegand (Misel Matičević) u njegov rodni grad.  Tamo mu se pridružuje nova partnerka Annalenom Gottknecht (Odine Johne) jedna od onih revnosnih policajaca koji svaki detalj istrage pedantno zapisuju u svoje beležnice.

Ovaj istočno-nemački gradić, nekadašnji rudarski lider (sa sve najvećom mašinom za spoljno kopanje u ovom delu Evrope/sveta), sada je mesto u kome uspešno privređuju samo lokalni dileri droge.

Detektivu Maiku Briegandu osim familije i prijatelja iz detinjstva (od kojih će neki postati i glavni osumnjičeni) u ovom gradu živi i bivša supruga i njihova tinejdž ćerka (angažovana u lokalnom ekološkom pokretu koji se bori protiv rudarenja…neće kopati).

“Close to Home” je, kao što rekoh, solidna serija. Nema ovde nekakvih novih tema koje već niste videli u sličnim misterijima smeštenim u neke male gradove ali svi ti “klišei” ovde su zanatski vešto inkorponirani u priču. Glumac Mišel Matičević ima tu balkansku gastarbajtersku crtu u svom liku zbog koje mi je odmah bio simpatičan i drag za gledanje te zbog njega onaj mali plus na ocenu.

Glavna moja zamerka ovoj seriji se svodi na razrešenje same misterije. Sa policijsko proceduralne strane ono jeste zadovoljavajuće ali ako ste ljubitelji “who done it” zapleta ono vam neće mnogo “prijati”.

Na skali od (1-5) ocena: 3/3+

DeHičkok
DeHičkok

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije..

Articles: 230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.