Rebus (2000-2007)

Ni sjajni škotski akcenti ni radnja smeštena u Edinburgu nisu dovoljni da ovu seriju podignu iznad proseka

Biće zanimljivo pogledati novu verziju Rebusa (iliti kako se čita Ribasa) koja nam je stigla ove godine i već se nalazi, zajedno sa ovom, na pickbox platformi. Naročito zbog toga što se autor popularne serije romana na kojima se zasniva, gospodin Ian Rankin još odavno “odrekao” onog što nam je ITV prikazao u ove 4 sezone, otkupivši nazad tv prava za svog junaka 2012 godine.

Što se tiče ove stare verzije nju je ozbiljno pregazilo vreme.

Neke od ovih epizoda “Rebusa” (a moguće i sve) sam i pogledao davno, na čini mi se BK televiziji. John Hannah mi je uvek bio zanimljiv glumac a stilistički ovaj neo noir pristup doživljajima ovog junaka (sa sve naracijom Rebusa poput filmova o detektivu Marlou) mora da mi je ostavio jači utisak jer su mi asocijacije na ovu prvu sezonu bile veoma pozitivne.

Kad ono…

Pre svega, scenaristički, naročita ta prva epizoda sa nekakvim hakerSerijskiUbicaAnštajn likom je užasno naivna… vizuelno, ovo izgleda ko da je serija iz osamdesetih a ne iz ovog veka.

Hannah je ipak dobar i mada nisam imao pojma da su nove sezone ikada snimljene stvarno mi je u početku smetao Ken Stott umesto Hannah.

Stott je nesumnjivo odličan glumac ali mi nekako ne deluje kao neodoljivi zavodnik i istovremeno bistrooki ali robusni detektiv u stilu “prljavog inspektora Harija”.

Preostale tri sezone snimljene do 2007 godine donele su nam još ukupno 10 ekranizacija romana Ian Rankina i to u deset epizoda koje traju tek nešto preko 60 minuta što jeste učinilo ove priče efikasnijim i gledljivijim.

Nažalost, mada bolje nego početna sezona, ni ovaj “Rebus” nije mnogo pobegao iz zastarelih tv okvira koji su već tada bili prevaziđeni.

Ne vidim mnogo razloga da neko od vas dragi čitaoci ovoj seriji vraća u moru drugih mnogo boljih tv produkata koje su nam sada dostupni.

Na skali od (1-5) ocena: 2+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 225

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.