The Instigators (2024)

Ben Aflek i Met Dejmon su producenti ovog heist/caper filma u kojem su okupili, osim familije, i familijarne likove sa kojima su već radili na nekim drugim projektima

Apple TV možda ima malu ponudu kada se poredi sa nekim drugim striming igračima (Netflix, Max…) ali ona je prilično probrana i kvalitetna. Da budem precizniji, možda nije sve zlato ali uglavnom nije ni blato. Tako i “The Instigators” sa Met Dejmonom i Kejsi Aflekom (plus još puno karakternih glumaca u manjim ulogama), u režiji Dag Limana, svakako nije vrhunsko ostvarenje ali Apple nema razloga da ga se stidi.

Dejmon je Rory, veteran kome je neophodno tačno 32 480 $ zbog njemu (u prvom trenutku) poznatih razloga, koji pristaje da učestvuje u pljački novca (keša) sakupljenog tokom proslave još jednog četvorogodišnjeg ustoličenja korumpiranog gradonačelnika Bostana (Ron Perlman).

U stvari, Perlman nema veze sa lubenicama (ukoliko ne računamo njegovu stomačinu) već sa Bostonom

Osim Rory-a u za samu pljačku je angažovan i Cobby (Kejsi Aflek je koautor i scenarija) bivši zatvorenik (i alkoholičar), plus još jedan lik koji je posrednik između inicijatora pljačke (lokalni krimos vlasnik nekakve pekare a ne zove se Arkan).

Mada ovo jeste tzv. Heist film, dakle u centru jeste pljačka, ona od početka kreće veoma loše i pretežni deo filma čine scene bekstva naših antiheroja koje progoni i policija ali i “specijalne snage” u vidu Ving Rhames-a i njegovog “tenka” kojeg je lično angažovao gradonačelnik.

Na ovoj slici leđima je okrenuta Rory-ev psihijatar koju glumi divna Hong Chau

Nije “The Instigators” obavezan za gledanje ali je dovoljno zabavan i ima dovoljno interesantnih elemenata (i dobrih glumaca) u svojih optimalnih stotinak minuta trajanja da je sasvim izvesno jedan od boljih u trenutnoj i aktuelnoj avgustovskoj ponudi filmova (u bioskopima ili na striming platformama).

Priznajem, ima ovaj film puno logičkih “rupa” ali i nije napravljen da bude ozbiljan te ako već prihvatite angažovanje psihološkinje koja će za svog pacijenta učiniti sve ovo što će uslediti nema razloga da se ne prepustite sličnim “talasima”.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1116

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.