Vigil aka Slučaj podmornice Vidžil (2021-?) prva sezona

HMS Vidžil se našao u opasnosti, ali Ejmi svejedno nastavlja istragu. Baš kad je pomislila da se bliži ubici, pojavljuju se novi dokazi.

Kada sam pre nekoliko godina pogledao “Vigil” ona je bila zamišljena kao mini serija ali u međuvremenu je “upgrade-ovana” drugom sezonom (prošle godine) i potencijalnom i trećom u nekoj budućnosti.

Tu drugu sezonu pogledao nisam a kad ću ne zna se. I onako ovaj tekst nastaje kao deo (nemogućeg) zadatka da tokom avgusta objavim recenzije bar 10 TV/striming ostvarenja.

Član posade na podmornici Vidžil je nađen mrtav, a inspektorka Ejmi Silva iz škotske policije mora da istraži smrt. Ali zbog nacionalne bezbednosti podmornica mora da nastavi svoju patrolu, zbog čega Ejmi mora da na licu mesta vodi istragu, a iako se čini da je reč o slučajnom predoziranju, Ejmi sumnja na zločin. Ipak, posada se ne slama pred njenim pitanjima, a uskoro se nad istragom nadvije nova pretnja. 

Malo toga se sećam o samoj seriji (pre 3 godine sam je gledao) osim generalnog utiska sa kojim ću zaključiti ovaj tekst. Ni gledanje trejlera mi nije mnogo pomoglo

Na primer, totalno sam potisnuo da se ovde, doduše u manjim ulogama pojavljuje mladi Mors tj. Shuan Evans i Martin Compston koga pamtimo iz Line of Duty (2012-2021-?). Takođe, smetnuo sam sa uma da su ove dve istražiteljke koje vode paralelne istrage na kopnu i u vodi(podmornici) istovremeno i lezbejke što je inače za samu seriju gotovo totalno nebitan podatak ali je pretpostavljam da je bilo zgodno čekirati tu stavku pre produkcije a radi dobijanja zelenog svetla (i para) za projekat.

Elem, sama misterija je i zanimljiva a serija prilično efektna i napeta(uprkos skučenom prostoru gde se odigrava) i tako je sve to do negde kraja četvrte epizode. Tada se razjasni jedan (rekao bih i glavni) delić slagalice ali onda se priča uputi u totalno neverovatne i na granici (bez)smisla vode, i dobro se sećam da mi je taj lov na ****** (ne smem previše da otkrivam ali setite se kakvu fiksaciju imaju Britanci poslednjih godina/decenija sa jednom zemljom u mnogim svojim televizijskim ostvarenjima) bio gotovo negledljiv.

Na skali od (1-5) ocena: 3/3-

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 225

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.