Seon-san aka The Bequeathed (2024)

Ovo nije misterija ili triler mada ima ubistava. Ovo nije horor priča o šamanizmu mada ima šamana.. Sve je to pokriće za studiju o osnovnim ljudskim emocijama. Problem je što je to učinjeno prilično dosadno

“Grobište” (kako je prevedeno na Netflix-u), a koje bi ja interpretirao kao “Zaveštanje” a suštinski u pitanju je “Seon-san”, je mračna misterija smeštena u neki ruralni deo Koreje u koji dospeva Yoon Seo-ha kada joj stric (za koga praktično nije ni znala) ostavi testamentom u nasleđe lokalno seosko groblje.

Nemojte me pitati kako to funkcioniše u Koreji tj. kako je moguće da neko bude vlasnik zemljišta na kojem je groblje (ili da li je uopšte to tačno tako jer, verujte, i nisam baš 100% siguran u vezi te vlasničke strukture na osnovu onog što sam pročitao zahvaljujući titlovima) ali, bilo kako bilo, na to zemljište fokusiran je i mentalno ograničeni Yoon-in polubrat (za koga takođe nije znala) ali i lokalne seoske starešine.

Kada se ubrzo desi i ubistvo (ne baš voljenog) supruga Yoon ona postaje glavno osumnjičena a u priču se uključuju i razni šamansko natprirodni običaji koji pomešani sa standardnom političko kriminalnom korejskom korupcijom od serije “The Bequeathed” veoma brzo učine jednu papazjaniju.

Ubrzo sama misterija biva gurnuta u drugi plan a počnu iskakati raznorazni, pretpostavljam karakteristični, korejski društveno bizarni momenti koji ovu šestodelnu seriju toliko uspore i kvazi zapetljaju da postane veoma naporna za gledanje.

Ipak, zahvaljujući jednom ekscentričnom policijskom detektivu koji ima svoje “metode”, nekako će te dogurati do kraja i razrešenje misterije koja, samo po sebi, i nije toliko loša ali ovde je zatrpana gomilom nepotrebnih, iz moje perspektive, gluposti.

Na skali od (1-5) ocena: 2+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 225

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.