Karppi aka Deadwind (2018-2021)

Na gradilištu velikog projekta "Helsinki na vodi" pronađen je ženski leš. Mnoge "kosti" koje su bile "zakopane" biće ovde otkopane u 3 sezone ove dobre finske serije

Ova finska serija prati život (i iskušenja) mlade (sveže) udovice Sofie Karppi koja je ostala sama sa detetom-sinom, plus sa njima živi i tinejdžerka ćerka iz prvog braka njenog (sad pokojnog) supruga.

Sofie je detektivka koja je, ako ste možda sumnjali uskoro će te biti razuvereni, najpametnija među (helsinškom policijom) njima koja vodi istragu o ubistvu žene čiji je leš pronađen zakopan na obali (serija započinje tom scenom).

Partner joj u istrazi je Sakari Nurmi, mlađani detektiv koga su prebacili iz drugog odeljenja pravo u ovo “zaduženo za ubistva” te mu je ovo i prvi slučaj. Na sreću (helsinške policije) i Sakari je pametan, ako ne kao i detektivka Karppi onda barem blizu toga…plus ume da roni.

Pomislićete na osnovu tona kojim sam napisao prethodne (tupave) redove da mi je “Deadwind” bio smejurija od serije ali (gorko se) varate.

Uprkos svojih mana ovo je svakako solidna skandinavska krimi ponuda koju možete pogledati na Netflix-u.

Prva sezona koja se sastoji od 12 epizoda je i najbolja od ukupno 3 koje su snimljene do 2021 godine (i samim tim verovatno se u skorije vreme ne planiraju nove).

Da bi priča pokrila tih 12 epizoda osim osnovne istrage u kojoj su glavno osumnjičeni suprug ubijene i (mogući) ljubavnik (koji je ujedno i ugledni oženjeni biznismen) imamo pregršt raznoraznih rukavaca koji nas vode u vode (međunarodne) korupcije, ala Rio Tinto-EU ekoloških bombi i standardnih hladnih finskih zima u kojima su najgroznije stvari kada neko pokuša da nešto gradi bez dozvole i da zaradi par stotina hiljada evra na crno… što je prava sitnica u odnosu na kakva sranja se dešavaju u našoj voljenoj i crnoj zemlji.

Druga sezona (koja kao i treća ima sasvim dovoljnih 8 epizoda) još više uranja u svet kriminala u svetu politike i sitnih stranačkih interesa i korupcija (koja kao rđa nagriza društvo) postaje glavni paralelni fokus serije uz istragu novih ubistava (ovog puta su početne žrtve sitni dileri u dve susedne zemlje po svemu sudeći nastradali od istog ubice koji ima neku posebnu agendu).

Slučaj postaje ličan kada neko blizak Sofiji nastrada ali ako ćemo o ličnim dešavanjima onda je treća završna sezona pravi primer ambicije autora serije Rike Jokela da napravi “mitologiju” koja će obuhvatiti dešavanja iz sve tri sezone jer, u toj trećoj, jedna od glavnih misterija će biti kako je i zašto nastradao Sofijin muž (dok smo u prvoj sezoni, koja je inače i bila zamišljena da bude jedina, bili informisani da ga je umro u saobraćajnoj nesreći tj. da je “naleteo” na kamion…pešice).

Osim naivnosti finske policije nakon kojih mnogi ne baš inteligentni Sofie Kappri, pardon Karppi, deluje genijalno ono što je meni lično smetalo jeste sporedna priča (opet kroz sve 3 sezone) u kojoj je uključena ta njena poćerka tinejdžerka.

Dok je ona i imala osnova za svoju “priču” u prvoj sezoni čini mi se da su je na silu nagurali u ostale sezone jer će se često uspostaviti da sve ono što se njoj dešava moglo komotno izbaciti iz serije i ne bi nam (gledaocima) ništa falilo.

Opet same (glavne) misterije (i razrašenja) su sasvim solidne te ako volite nordijski krimi šmek “Deadwind” mora biti deo vašeg repertoara.

Na skali od (1-5) ocena: 3

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 225

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.