Osveta Grofa Skarbeka (2004-2005)

Idealan strip za neko mirno veče uz čašu vina jer sve je to od lošeg vina, Kristina...Kristina...

“Osveta Grofa Skarbeka” je savršeno pristojan strip tzv. frankofansko-francusko-belgijske škole stripa (Bandes dessinées) koji će te sa guštom pročitati ukoliko ste ljubitelj ovih dela (a ko zaista ne bi bio?).

Ovaj strip album je premijeru imao 2004 godine da bi naredne, 2005, izašao i završni deo, i trebalo bi, ali ne mogu da tvrdim, da je Darkwood-ovo izdanje iz 2014 g. i prvo na našim prostorima.

Polovinom XIX veka, skandal je potresao Pariz. Misteriozni i beskrajno bogati grof Mješko Skarbek, niotkuda se pojavio kao nova atrakcija u visokim krugovima grada svetlosti. On sa sobom donosi i stotine slika Luja Polija. Polijeve slike su veoma tražene i retke, te otkriće ogromnog broja njegovih radova uzburkava javnost i podriva kredibilitet trgovaca umetničkim delima. Smatralo se da je Poli davno nestao, te da je njegov opus u celini poznat. Ali novootkrivene slike su nesumnjivo autentične. Pokreće se niz pitanja. Šta se zapravo desilo sa Lujom Polijem? Kakva je veza Skarbeka sa nestalim Polijem? I još važnije, šta su zaista Skarbekove namere? Intrige, optužbe i suđenja, samo su uvertira u obračune koji će uslediti.

iz reklamnog materijala

Autor scenarija Grzegorz Rosiński je svima najpoznatiji po čuvenom Torgalu (o kome ćemo u nekoj bliskoj budućnosti ponešto i napisati) a ovde, bez ikakve tajne, sasvim otvoreno omažira jedno veliko delo Aleksandre Dime koje takođe u svom nazivu ima reč “Grof”.

Priča koja u sebi krije i nekoliko ne baš lako predvidlivih preokreta uz izuzetan crtež Yves Sente može vam učiniti jedno letnje popodne na nekoj plaži Ade, Zakintosa, Hurgade ili lavora mnogo zanimljivijim…ako uspete da nabavite sam strip koji se eto, godinama, “vukao” u mojoj kolekciji i konačno je došao na red za čitanje.

Na skali od (1-5) ocena: 4/4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1103

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.