Mare of Easttown aka Mer iz Istauna (2021)

Mlada Erin McMenamin biva ubivena. I kao u svakoj dobroj ali i lošoj misteriji ubica može biti bilo ko.

Konačno sam pogledao veoma hvaljenu HBO seriju “Mare of Easttown” (2021) i moram priznati da su mi očekivanja, uglavnom, u potpunosti bila ispunjena.

Marianne “Mare” Sheehan (koju, naravno odlično, glumi Kate Winslet) je detektivka u imaginarnom gradiću Easttown (kod Filadelfije). Njen privatni život je u rasulu, živi sa ostarelom majkom, ćerka je u nezgodnim tinejdžerskim godinama, a bivši suprug ne samo da živi u susednoj kući nego uskoro planira venčanje.

Kao šlag na tortu (mada u ovom kontekstu taj izraz koji sam, pametno, upotrebio izuzetno glupo zvuči) Mare odgaja i svog unuka čije je otac (njen sin) izvršio samoubistvo…plus tu je i majka deteta koja pokušava da vrati starateljstvo nad detetom nakon što je, navodno, uspela da se izbori sa zavisnošću (droga).

Ako ste gledali veoma dobru, a često i odličnu, “Sretnu dolinu tj. Happy Valley” onda znate da tvorac serije Brad Ingelsby praktično ukrao/pozajmio lik glavne junakinje (koju fenomenalno glumi Sarah Lancashire) za svoju Mare. I ne samo to…mnogo toga….

Glavna misterija, ko je ubio mladu majku (tinejdžerku), je vešto izgrađena i svakako i zapletom i raspletom će i više nego što ste možda očekivali zadovoljiti ljubitelje takvih zavrzlama.

Problem, osim očigledne “inspiracije” (krađe) iz svakako bolje serije (“Sretna dolina”), je taj što ovde ima i previše sporednih, često nebitnih, podzapleta, koji uglavnom služe da popune sadržaj (nepotrebnih) 7 epizoda.

Da je kvalitet scenarija i dijaloga ostao na nivou prve dve (epizode) tu manu bih mogao i da oprostim ali ovako, krajnja ocena za projekat u kome glume i Guy Pearce, Jean Smart, Evan Peters je ipak i dalje sasvim pristojna.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 225

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.