The Watchers aka Posmatrači (2024)

Išana je iskalila zanat radeći na seriji Servant aka Sluga o kojoj nikako da kažem "završne" reči

Pošto smo u (ne)opravdanom zaostatku sa tekstovima na sajtu proteklih nedelja u narednom periodu bićemo kratki i efikasni…a neki bi rekli i lenji. Tako je i ovaj film pogledan u bioskopu, kao i što nalaže svaki projekat porodično vezan za Šlajmane, par dana nakon što se početkom juna našao na repertoaru.

Dakota Fening je zvezda napetog nadrealnog trilera u režiji Išane Najt Šjamalan.​

Radnja filma prati Minu, 28-godišnju umetnicu koja se izgubi u prostranoj, netaknutoj šumi u zapadnoj Irskoj. Kada Mina nađe sklonište, nesvesno ostaje zarobljena pored tri stranca, koje svake večeri posmatraju i uhode tajanstvena stvorenja.

iz reklamnog materijala

Išana (a ne Šošana) je ćerka svima dragog Najta Šjamalana i , bilo to to dobro ili loše u zavisnosti kako to shvatate, za svoj prvi projekat je odlučila da sledi stope (i iver ne daleko od klade) svog slavnog oca.

Otac i ćerka

To je možda i glavni razlog što film, zasnovan na istoimenom romanu iz 2022, nije bolji od onog što bi (u nekoj paralelnoj dimenziji) mogao na kraju biti.

Naime, ova priča ima taj početni gimik/misteriju tipičnu za filmove Šjamalana u kojoj se grupa aktera nađe u nekom, najčešće izolovanom (Knock at the Cabin aka Neko kuca na vrata kolibe (2023)), mestu koje postane središte nekakvih natprirodnih dešavanja… i kao u ostvarenjima oca i ovde će vam konačni utisak uglavnom zavisiti od rešenja misterije…

Za razliku od tih filmova to rešenje se odigra negde početkom završne trećine priče a onda sledi dodatak tj. praktično čitav novi film u kome saznajemo, verovatno i više nego što bi to želeli, o mitologiji i onom šta se zaista krije u ovim predelima stare Irske.

Veoma lepo usnimljen i sa više nego dobrim produkcionim “vrednostima” Posmatrači svakako prijaju “oku” a i glumci, mada ne baš spektakularni, dovoljno dobro ispunjavaju svoje uloge.

Problem je sama struktura priče koja suvišno kasno uključuje te folklorne elemente Irske i čini mi se da bi neki Irac više i bolje razumeo predložak romana od talentovane Išane (koja je napisala i scenario).

Ovako je krajnji utisak sveden i ne baš dojmljiv i deluje kao neki standardni “horor” sa “čudovištima” na koje su veštački nadograđeni neki paganski elementi koji samo već ne baš dobrom tempu unose dodatne nepotrebne elemente zbog kojih 102 minuta deluje predugo bar za nekih dvadesetak (minuta).

Na skali od (1-6) ocena: 3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1114

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.